Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 96 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Următorul
Discriminarea femeii 
Autor Mesaj
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 16 Iul 2006, 18:03
Mesaje: 1202
Mesaj Discriminarea femeii
Va propun o tema de discutie in jurul unei virtuale discriminari a femeii de catre Biserica si in Biserica. Ma gandesc la urmatoarele chestiuni: exista un separatism manifestat de catre Biserica in ceea ce le priveste pe femei (exceptand chestiune cu hirotonirea, la care, cred eu, nici un crestin serios, nu poate obiecta)? Exista o distinctie (fatisa sau voalata) intre femei si barbati in privinta sacramentelor administrate, a atitudinii clerului etc? Cat de aplicat este in Biserica acel "Nu mai este femeie sau barbat, caci toti sunt una in Cristos" din Scrisoarea catre Galateni?

_________________
Stat crux, dum volvitur orbis.


22 Sep 2006, 19:10
Profil
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 02 Iul 2006, 16:49
Mesaje: 237
Mesaj Re: Discriminarea femeii
cind spui "virtuale discriminari", ce sens ii dai: posibila, ipotetica discriminare?

Citat:
exista un separatism manifestat de catre Biserica in ceea ce le priveste pe femei

Citat:
Exista o distinctie (fatisa sau voalata) intre femei si barbati in privinta sacramentelor administrate, a atitudinii clerului etc?


poti fi mai precisa, la ce distinctie sau separatism te referi?


25 Sep 2006, 07:54
Profil
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 16 Iul 2006, 18:03
Mesaje: 1202
Mesaj 
Dupa mine exista o discriminare clara a femeilor in BO. Discriminare in sensul ca se induce ideea ca, din cauza unor stari fiziologice sau a unor predispozitii innascute pentru pacat, femeia este pusa o treapta mai jos decta barbatul. Prin interdictia intrarii in Biserica si a participarii la sacramente in timpul menstruatiei, lauziei etc. Prin aplicarea unor "dezlegari" la 40 de zile (parca) dupa nastere, de parca nasterea ar fi un pacat. Prin interdictia de a intra in altar (chiar prunc de botezat fiind). Prin separarea vizibila in biserica (femeile in stanga, barbatii in dreapta). Prin obligativitatea acoperirii capului. Prin atitudinea clerului fata de femei (exista si azi calugari care o considera pe femeie diavolul in persoana).
Ma intreb daca exista asemenea discriminari si in BC.

_________________
Stat crux, dum volvitur orbis.


25 Sep 2006, 09:49
Profil
Membru activ
Avatar utilizator

Membru din: 18 Sep 2006, 18:08
Mesaje: 86
Locaţie: Bucuresti
Mesaj 
Asa este , sunt unele manastiri si Biserici care nu lasa femeile nici macar la slujba...iar chestia cu femeile in stanga barbatii in dreapta este penibila....


25 Sep 2006, 10:02
Profil YIM
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 16 Iul 2006, 18:03
Mesaje: 1202
Mesaj 
paulcatalin scrie:
Asa este , sunt unele manastiri si Biserici care nu lasa femeile nici macar la slujba...

P-asta n-am mai auzit-o. Sper, totusi, sa te inseli sau sa nu fi inteles bine.

_________________
Stat crux, dum volvitur orbis.


25 Sep 2006, 10:11
Profil
Membru activ
Avatar utilizator

Membru din: 18 Sep 2006, 18:08
Mesaje: 86
Locaţie: Bucuresti
Mesaj 
Nu ma insel !!! Este o manastire unde chiar am fost cand eram mai mic..nu mai retin numele dar nu au voie femeile in interior !!!


25 Sep 2006, 10:13
Profil YIM
Membru
Avatar utilizator

Membru din: 16 Sep 2006, 00:38
Mesaje: 54
Mesaj 
draga Dia(anita),

Mai lasa-i mai pe ortodocsi in pace...o sa-ti faci o obsesie pina la urma,sa nu se transforme in cosmar...

Ai scris:

Nu mai este femeie sau barbat, caci toti sunt una in Cristos" din Scrisoarea catre Galateni?

O sa citesc epistola catre Galateni pentru tine...dar pina atunci,eu zic ca nu sintem inca in Hristos,asteapta sa vedem daca ne mintuim...caci atunci o sa fim ca ingerii,si femeile si barbatii....parca l-au ispitit fariseii pe Iisus cu asa o intrebare(o femeie care avea mai multi barbati...in cer,a cui sotie devenea ?)

Dia,aici nu te cred,este imposibil ca un calugar sa spuna ca femeia este diavol...noi ortodocsii nu credem in evolutionism :) ...asa ca femeia este femeie,barbatul barbat,dracul drac,copacul copac....

Cu acoperirea capului in Biserica....discriminarea aceasta vine de la Dumnezeu,prin Sfintul apostol Pavel....daca insisti,iti dau si versetul....asa ca nu te certa cu noi,wrong address.
Cu cealalta,nu este chiar o obligatie,ci recomandare...discriminare tot de la Dumnezeu,o gasesti in Vechiul Testament.

Noi ortodocsii respectam foarte mult femeia,caci prin Taina Casatoriei,femeia si barbatul,formeaza impreuna un....om....asa ca nu vor barbatii sa ramina doar jumatati(capete fara trup)...aspira si ei saracii la titlul de om(care numai prin femeie....sau prin Hristos,in cazul calugarilor....se poate realiza)...zic si eu,nu stiu daca e bine.

_________________
Daca cineva mi-ar fi dovedit ca Hristos sta in afara adevarului si daca in realitate adevarul ar sta in afara de Hristos,atunci as prefera sa fiu cu Hristos si nu cu adevarul.


25 Sep 2006, 11:42
Profil
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 24 Iun 2006, 06:59
Mesaje: 5205
Locaţie: în afara Bisericii
Mesaj 
Nu imi amintesc cazuri de discriminare a femeilor sau a barbatilor in BO. Exemplele oferite de Dia sunt situatii care, dupa parerea mea, nu au la baza discriminarea. Sa le luam pe rand:
-recomandarea ca femeile sa aiba capul acoperit nu este o discriminare (in sensul de injosire): ea se contrapune recomandarii ca barbatii sa aiba capul descoperit. Ma tem chiar ca aceasta se aplica mai riguros barbatilor decat femeilor, in sensul ca femei despletite sunt mai tolerate in biserica decat barbati cu caciula pe cap.
-recomandarea ca femeile sa nu intre in biserica in perioada menstruala sau in timpul lehuziei nu are legatura propriu-zis cu biserica ori cu religia. Este o chestiune care are legatura cu igiena traditionala (ma refer aici la toate traditiile care conteaza, incepand cu cele vedice). Subiectul e amplu si cere, pentru un expozeu inteligibil, o abordare din perspectiva medicinei traditionale.
-recomandarea ca femeile sa stea intr-o parte si barbatii in alta, iarasi nu are legatura cu discriminarea in sens de injosire (ci doar cu ideea de segregare sau separare, dar asta e altceva). Iarasi este un fapt intalnit in multe traditii, din cate am inteles si in cea ebraica. In mod cert in cea evanghelica: orice biserica luterana din Ardeal are locuri speciale nu numai pentru barbati si femei, dar si pentru copii si copii mari (catehumeni).
-imprejurarea ca, in unele manastiri, femeile sa nu aibe acces tine de randuieli ale autoritatii locale manastiresti. Iata ceva anecdotic: eram june si frumos cand, aflat in nordul Moldovei, am facut o baie intr-un lac minunat aflat in imediata vecinatate a manastirii Dragomirna. Au venit vreo 4 maici foarte pornite, si m-au poftit afara din lacul manastirii (de maici), zicandu-mi ceva referitor la buna cuviinta (eram, totusi ! in costum de baie). Nu m-am suparat si nu am considerat asta discriminare, ci un drept al lor de a se tine departe de orice motiv de sminteala. Era lacul lor, nu era loc public, si am considerat ca au acest drept. Aceeasi ratiune cred ca este si la cei de pe muntele Athos si din alte parti.
-in privinta altarului, sunt multe restrictii si pentru barbati (e adevarat, si mai multe sunt pentru femei). Chiar si preotii au anumite restrictii, de exemplu nu pot intra-decat numai iesi cu Evanghelia sau cu Darurile-prin usile principale (imparatesti). Numai Isus poate intra pe acolo ! Acestea sunt traditii liturgice, fara legatura cu discriminarea.
-despre altele eu nu am auzit (de exemplu ca o femeie sa fie, din pricina faptului ca e femeie, oprita de la sacramente).

_________________
O, Timotei ! Păzeşte depozitul care ţi-a fost încredinţat de profanările inovaţiilor şi de atacurile falsei ştiinţe !

http://www.catehism.ro


25 Sep 2006, 15:07
Profil WWW
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 24 Iun 2006, 06:59
Mesaje: 5205
Locaţie: în afara Bisericii
Mesaj 
gabriel scrie:
draga Dia(anita),

Mai lasa-i mai pe ortodocsi in pace...o sa-ti faci o obsesie pina la urma,sa nu se transforme in cosmar...

...daca insisti,iti dau si versetul....asa ca nu te certa cu noi,wrong address.


Draga Gabriel (Gabriel)
Nu am sesizat ca Dia sau altcineva sa se certe. Si cand spui "noi", ce intelegi prin asta ? Noi, adica ortodocsii ? Iti amintesc ca aici este un forum catolic, dupa cum poti vedea si din coltul stanga sus al ecranului, imediat dupa www. Punct.

_________________
O, Timotei ! Păzeşte depozitul care ţi-a fost încredinţat de profanările inovaţiilor şi de atacurile falsei ştiinţe !

http://www.catehism.ro


25 Sep 2006, 15:20
Profil WWW
Administrator
Avatar utilizator

Membru din: 16 Mar 2006, 16:44
Mesaje: 3471
Locaţie: Montreal, Canada
Mesaj 
Din cate stiu eu, regulile de genul separarea barbatilor de femei si femeile cu capul acoperit in biserica au fost facute pentru a evita 'distragerea' barbatilor de la cele sfinte. In acelasi sens si la procesiuni femeile au locul in urma barbatilor. Deci nu ca o discriminare a femeii.
Evident, aceste obiceiuri au fost stabilite in vremuri si in medii unde oamenii nu erau suficient de educati pentru a face o distinctie clara intre obiceiuri de 'buna cuviinta' si reguli de credinta.
Devine insa absurd ca aceste restrictii sa fie percepute ca 'imuabile' in sec XXI de catre anumite comunitati, inclusiv in BO.
Restrictia intrarii femeilor in biserica in perioada menstruala sau a lauziei a devenit complet absurda in vremurile actuale. Astfel de obiceiuri fac parte dintr-o religiozitate desueta si chiar daunatoare.
Cat priveste accesul in altar, singura restrictie ar trebui sa fie impusa de respectul datorat unui loc sfant, mai ales in altarele in care nu se pastreaza permanent (ca la rom-cat) Sfantul Sacrament. Restul sunt doar obiceiuri care trebuie percepute ca atare.
Eu consider propagarea unor astfel de obiceiuri fara sens doar pentru a inlocui adevarata catehizare. E mai simplu sa faci astfel de reguli in loc sa explici si sa clarifici sensul real al credintei si al religiei. Probabil ca se doreste asta in anumite cercuri pentru a se evita scoaterea la lumina a non-sensului unor 'dogme' fara de care unele comunitati religioase si-ar pierde semnificatia existentei.
Restrictiile accesului femeilor in anumite manastiri de calugari, ca si a barbatilor in manastiri de femei face insa parte din regiulile de functionare a manastirii/ordinului respectiv si se intalnesc peste tot, inclusiv in manastiri catolice. Am retinut modul cum Papa Ioan-Paul II a avut o intrevedere cu sora Bernadette (sper ca nu incurc numele) inainte de moartea acesteia, cand doar pentru ca era Papa a putut intra in manastire dar nu s-au vazut fata la fata ci au vorbit printr-un 'perete'.
In concluzie, nu cred ca exista o discriminare a femeii in BO, ci mai degraba continuarea, in spiritul unei 'traditii' prost intelese sau interesate, a unor obiceiuri perimate.


25 Sep 2006, 16:01
Profil WWW
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 96 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Următorul


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Realizat cu phpBB © phpBB Group.
Design Vjacheslav Trushkin.
Translation/Traducere: phpBB România