Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 101 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Următorul
Planificarea familialā naturalā 
Autor Mesaj
Administrator
Avatar utilizator

Membru din: 14 Mar 2006, 10:23
Mesaje: 1479
Locaţie: Cluj
Mesaj Planificarea familială naturală
Pe un forum ortodox se vorbea despre metoda calendarului ca fiind un rău inevitabil, datorat naturii slabe a omului. Am întrebat ce poziţie are BO faţă de metoda calendarului şi mi s-a răspuns:

Citat:
Din câte ştiu eu, în mod oficial Biserica Ortodoxă nu acceptă nici un fel de contracepţie. La catolici, da, e alta şi explicaţia. Ei acceptă metoda calendarului pentru că o consideră firească, iar celelalte artificiale, şi asta pentru faptul că se tratează scolastic problema.
Biserica Ortodoxă priveşte totul din alt unghi. În gândirea ortodoxă sexualitatea şi reproducerea îşi găsesc orientarea în înţelegerea creştină tradiţională a creării oamenilor ca bărbaţi şi femei, a unirii lor ca soţ şi soţie, şi a însoţirii lor în căutarea unirii cu Dumnezeu.

Pentru cei care vor o documentare mai amănunţită le recomand cartea „FUNDAMENTELE BIOETICII CREŞTINE – perspectiva ortodoxă” de Tristram Engelhardt, Editura Deisis, Sibiu, 2005.
Vă voi da câteva citate de aici:
„Etosul contraceptiv, fie el urmărit pintr-o „planificare familială naturală” , fie prin mijloace artificiale, este antagonic şi nenatural în termenii etosului creştin tradiţional al reproducerii, deoarece abordează limitarea şi planificarea copiilor ca un mijloc
1) pentru realizarea sau menţinerea unui stil de viaţă confortabil şi prosper, cât şi 2) pentru celebrarea autocontrolului opţiunilor umane în reproducere ca valori înalte prin aceea că 3) permit căsătoriei să fie întovărăşire în urmărirea cu succes a unei vieţi bune înţeleasă ca o viaţă de indulgenţă faţă de sine şi de împlinire de sine.” Pag 349

Căsătoria nu trebuie transformată din însoţire pentru căutarea sfinţeniei într-o însoţire spre căutarea desfrâului. Pag.351

Folosirea planificării familiale, fie prin mijloace naturale, fie prin mijloace artificiale, nu este niciodată norma, de fapt este împotriva normei, iar etosul contraceptiv trebuie întotdeauna condamnat. Pag. 353


Voi ce opinie aveţi?

_________________
Imagine


09 Apr 2006, 22:03
Profil YIM WWW
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 17 Mar 2006, 08:16
Mesaje: 3230
Locaţie: Bucuresti
Mesaj Re: Planificarea familială naturală
radukn scrie:
Pe un forum ortodox se vorbea despre metoda calendarului ca fiind un rău inevitabil, datorat naturii slabe a omului.
...
Voi ce opinie aveţi?


faptul ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui a fost acceptat in Biserica Catolica (cu oarece greutati initiale...), dar acceptat
(ma intreb cum, daca si cand a fost acceptat de Bisericile Ortodoxe)

Dumnezeu a facut de la inceput pamantul sa se invarta in jurul Soarelui, asa cum de la inceput a facut femeia cu perioada ei infertila cu tot!
daca am ajuns la aceasta cunoastere, de ce sa nu o acceptam?!


10 Apr 2006, 08:17
Profil
Administrator
Avatar utilizator

Membru din: 14 Mar 2006, 10:23
Mesaje: 1479
Locaţie: Cluj
Mesaj 
Eu cred că critica ortodoxă are un punct de plecare valid: metodele naturale, după cum învaţă oficial Biserica, trebuie să fie folosite în condiţii "deosebit de grave". Ce înseamnă deosebit de grave, nu explică Magisteriul, dar e cert că sunt mulţi catolici, inclusiv preoţi greco-catolici, care după ani şi ani de căsătorie au doar... 1 copil. Eu subscriu la ideea că folosirea metodelor naturale este un păcat atunci când scopurile sunt cele enumerate în acel citat:

Citat:
1) pentru realizarea sau menţinerea unui stil de viaţă confortabil şi prosper, cât şi 2) pentru celebrarea autocontrolului opţiunilor umane în reproducere ca valori înalte prin aceea că 3) permit căsătoriei să fie întovărăşire în urmărirea cu succes a unei vieţi bune înţeleasă ca o viaţă de indulgenţă faţă de sine şi de împlinire de sine.


"Nuanţa" motivaţiei folosirii metodelor mi se pare esenţială. Dacă se recurge la ele pentru motive egoiste, sunt împotriva lor, ca ortodocşii. Dacă se recurge la ele pentru o distanţare motivată a naşterilor, cu deschidere faţă de viaţă, cu încredere în Dumnezeu, atunci sunt pentru ele, împotriva ortodocşilor. Motivaţia este cea care aşează metodele de planificare familială în tagma "contraceptivelor" sau în spaţiul lucrurilor morale.

_________________
Imagine


10 Apr 2006, 08:38
Profil YIM WWW
Administrator
Avatar utilizator

Membru din: 16 Mar 2006, 16:44
Mesaje: 3471
Locaţie: Montreal, Canada
Mesaj 
radukn scrie:
Motivaţia este cea care aşează metodele de planificare familială în tagma "contraceptivelor" sau în spaţiul lucrurilor morale.


Cu totul de acord cu aceasta pozitie de principiu.
Problema este ca in practica, aceasta motivatie este foarte subiectiva si conduce la interpretari foarte largi.
Un exemplu, exagerat pentru motive de claritate dar nu imposibil, ar fi urmatorul:
O familie instarita, chiar foarte bine, in care sunt toti sanatosi, mama suficient de rezistenta fizic si psihic, cand ar avea dreptul sa spuna ajunge! La 5, 6 copii? Sau la 10? Sau niciodata?
(Aici, in Quebec, pana acum cateva zeci de ani, familiile tipice aveau 10-12 copii (stiti ca vestita Celine Dion este al 13-lea copil?). Si nu erau nici pe departe bogati, de obicei tatal era taietor de lemne, nestiutor de carte, plecat pentru luni de zile la lucru, iar mama tinea toata casa inclusiv finantele familiei si scoala copiilor.)
Unii ar protesta spunand ca trebuie luate in considerare si capacitatea parintilor de a se ocupa de copii, de toti, de a le oferi la fiecare dragoste si atentie, ceea ce ar fi imposibil.
Pe de alta parte, din ce stiu eu, copiii multi "se mai cresc si singuri, intre ei", adica cei mici invata de la cei mari, cei mari ingrijesc de cei mici, etc, etc.

Nu mai continui cu argumentele pro si contra, dar un lucru este sigur:
"A te opune" sub orice forma unui posibil copil inseamna a te opune vointei lui Dumnezeu, singurul care "decide" daca o viata apare sau nu pe pamant, si implicit este pacat. Rolul nostru, al parintilor, este de a face "tot ce este posibil" in a indeplini planurile lui Dumnezeu, iar acest "tot ce este posibil" este foarte mare, indiferent de situatia materiala, de sanatate, de inteligenta, etc. Iar capacitatea noastra de a face fata unor astfel de greutati, uneori uriase, sau "de netrecut", depinde exclusiv de increderea in bunatatea Divina.
Daca intr-adevar crezi in Dumnezeu, atunci crezi si ca nu te va lasa atunci cand ai mai mare nevoie de ajutor.

Va doresc la toti un Paste fericit si Cristos a inviat!
Ioan


25 Apr 2006, 17:25
Profil WWW
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 14 Apr 2006, 09:07
Mesaje: 671
Locaţie: Bucuresti
Mesaj 
Vorbim de familie , de copii multi intr-o Romanie in care un om cu salariu mediu nu isi poate permite o casa . Continuand logica , oamenii cu salarii minime sunt majoritari in Romania . Deci ei nu au absolut nici o sansa de a-si cumpara o locuinta ..cat despre chirii..sa fim seriosi . :( Poezie ..multa poezie in ideea copiilor multi . Daca vorbim de o mica categorie de oameni care-si pemit financiar ..de acod ..dar cred ca ..vorbim de crestini in general . Consider utile aceste remarci , deoarece inainte de a vb de lucruri spirituale ar trebui sa ne gandim si la ceea ce da elan unei familii : o locuinta , un job stabil . Eu nu vad o solutie ideea familiei moderne : copiii crescuti cu bunicii , parintii in Spania la munca pt. a plati ratele la casa , masina , scoala copiilor. Sau muncind in Romania pana la epuizare ( 2 ,3 joburi ) si devenind apatici sau de-a dreptul nervosi cand aud de jobul cresterii copilului . :( Unde e educatia ? Unde e relatia vie dintre parinte - copil ? Unde e rostul pt.care ai adus pe lume un pui de om ? Sunt intrebari din celalalt pol . Imi asum acest lucru ingrat deoarece imi place obiectivitatea .


25 Apr 2006, 19:07
Profil
Administrator
Avatar utilizator

Membru din: 14 Mar 2006, 10:23
Mesaje: 1479
Locaţie: Cluj
Mesaj 
Celine Dion a fost dintr-o familie cu 13 copii. Dacă părinţii ei ar fi gândit ca noi astăzi, nu am fi avut o voce atât de minunată. Dar dacă nişte părinţi ardeleni nu ar fi avut similar mulţi copii nu l-am fi avut pe Cardinalul Todea, sau pe alţi Ierarhi importanţi.

Nu cred că atât sărăcia este cea care constrânge numărul de copii. Eu nu mă pot considera mai sărac decât părinţii Cardinalului Todea. Diferenţa cred că stă, printre altele 1) în pretenţiile părinţilor; şi 2) în constrângerea adusă de oraş, spre deosebire de sat. Mentalitatea, spaţiul locuibil, situaţia materială... câte motive nu găsim, multe chiar întemeiate. Problema este însă că majoritatea românilor nu ajung cu numărul de copii la limita "omenească", aparentă. Văd creştini practicanţi, şi preoţi cu duiumul, ce se limitează ani mulţi (adică au şi zece ani de căsătorie dar rămân tot) la un copil. Văd cupluri catolice bucuroase de RNC (reglarea naturală a concepţiei) că pot să amâne sarcina ani mulţi (după vechile idei, să am casă, loc de muncă, ceva avere, să mă fii distrat suficient...).

Acum întrebarea pentru Ionuţ: înţeleg că ţi se pare poezie să ai mulţi copii. Nu subscriu la ce spui, decât (foarte) parţial, dar am o întrebare - cum rezolvă un ortodox această problemă? Prezervativ? Anticoncepţionale? Metoda calendarului? Abstinenţă? (Nu doresc să jignesc ci să aflu, din câte ştii tu, cum se procedează.)

Încheiere 1: suntem prea mulţi la oraş... nu ne-ar strica o imigrare spre ţară.

Încheiere 2: m-am căsătorit în studenţie; în ultimul meu an de facultate soţia era cu burtica mare; nu am avut nici casă, nici loc de muncă; au venit toate în timp (precum şi alţi doi copii) şi îi mulţumim lui Dumnezeu pentru toate câte a făcut pentru noi... am locuit mulţi ani pe la rude; lucrăm în domeniul "bugetar", deci...; nici nu am primit moşteniri... aşa că, nu spun poezii ;), locuinţa şi jobul stabil nu sunt condiţii imperioase pentru a porni cu elan la drum

_________________
Imagine


25 Apr 2006, 19:36
Profil YIM WWW
Administrator
Avatar utilizator

Membru din: 16 Mar 2006, 16:44
Mesaje: 3471
Locaţie: Montreal, Canada
Mesaj 
ionut scrie:
deoarece inainte de a vb de lucruri spirituale ar trebui sa ne gandim si la ceea ce da elan unei familii : o locuinta , un job stabil .


Deci locuinta, job, etc inainte de lucruri spirituale? Mi-e greu sa accept asta.

ionut scrie:
Unde e rostul pt.care ai adus pe lume un pui de om ?


Formularea corecta ar fi: "...ai acceptat sa aduci pe lume..." caci nu stiu pe nimeni capabil sa dea viata.

ionut scrie:
...copiii crescuti cu bunicii , parintii in Spania la munca pt. a plati ratele la casa , masina , scoala copiilor. Sau muncind in Romania pana la epuizare ( 2 ,3 joburi ) si devenind apatici sau de-a dreptul nervosi cand aud de jobul cresterii copilului .


Sinistra descriere a familiei romane a zilelor noastre! Oare este chiar atat de generala aceasta imagine, sau doar o categorie relativ limitata? Statistic, numarul celor plecati "in Spania" reprezinta cat? 2, 5, 10%?

ionut scrie:
Sunt intrebari din celalalt pol . Imi asum acest lucru ingrat deoarece imi place obiectivitatea .


De acord cu rolul pe care ti l-ai asumat.

Ioan


25 Apr 2006, 19:40
Profil WWW
Administrator
Avatar utilizator

Membru din: 14 Mar 2006, 10:23
Mesaje: 1479
Locaţie: Cluj
Mesaj 
Ioan scrie:
Sinistra descriere a familiei romane a zilelor noastre! Oare este chiar atat de generala aceasta imagine, sau doar o categorie relativ limitata? Statistic, numarul celor plecati "in Spania" reprezinta cat? 2, 5, 10%?


Ioan, nu ştiu să spun statistic pe România, dar ştiu să spun ce am aflat recent, la o cină la care am fost invitat cu Oana la un preot romano-catolic din Moldova (cred că am mai spus, dar oare aici pe forum? mă lasă memoria). Mi-a povestit că atunci când a fost la sfinţitul caselor, în blocul de lângă el din 30 şi ceva de familii, 31 erau doar cu un părinte, celălalt fiind plecat la "căpşunit". Situaţia este deci gravă în anumite zone, mai ales în Moldova. Eu nu vreau să îi jignesc generic pe moldoveni, Doamne fereşte, dar mare trebuie că este cota prostiei la unii: de câţiva ani sunt martori ai efectelor dezastruoase în familiile din vecini, dar totuşi merg... tot mai mulţi...

Merg multe femei... părintele ne povestea cum în câteva luni bărbaţii ajung să bea peste măsură, măcinaţi de întrebarea "ce face nevasta mea? cine o curtează? cu cine se culcă?" În acele familii copiii ajung să ducă bunul mers al casei, curăţenia, gătitul. Merg mulţi bărbaţi... din care nu toţi se mai întorc acasă. Este o dramă.

Dar nu are nici o legătură cu discuţia noastră. Cineva ar trebui să mă modereze ;). Scuzaţi paranteza!

_________________
Imagine


25 Apr 2006, 19:49
Profil YIM WWW
Administrator
Avatar utilizator

Membru din: 16 Mar 2006, 16:44
Mesaje: 3471
Locaţie: Montreal, Canada
Mesaj 
radukn scrie:
Încheiere 2: m-am căsătorit în studenţie; în ultimul meu an de facultate soţia era cu burtica mare; nu am avut nici casă, nici loc de muncă; au venit toate în timp (precum şi alţi doi copii) şi îi mulţumim lui Dumnezeu pentru toate câte a făcut pentru noi... am locuit mulţi ani pe la rude; lucrăm în domeniul "bugetar", deci...; nici nu am primit moşteniri... aşa că, nu spun poezii ;), locuinţa şi jobul stabil nu sunt condiţii imperioase pentru a porni cu elan la drum


Hai sa facem concurs! :lol:
M-am casatorit cu prietena din liceu, cand eu mai aveam 2 ani de facultate, ea terminase si era repartizata intr-un catun din jud.Sibiu. Cu toata distanta de 300 km am reusit :) ca inainte de a termina eu facultatea sa avem primul copil. Lucrarea de diploma mi-am pregatit-o acasa (la parintii mei) cu cel mic, caci sotia a trebuit sa se reintoarca la post dupa 3 luni de concediu.
Primele luni dupa fac. am stat 10 persoane in 4 camere la parintii mei, apoi intr-o camera inchiriata la comun intr-un apt. cu 2 fete necasatorite. Fiind o perioada in care se construia un cartier nou de blocuri, in 6 luni am avut apt.nostru, cumparat pe credit. Sotia facea naveta de 20 km, insarcinata cu al doilea copil, iar pe cel mare l-a luat o matusa vreo 2 luni pentru ca in apt.nostru nou nu era caldura (in februarie). :cry:
Al treilea a sosit in perioada Cernobilului - ce innebuniti am fost atunci, sotia fiind gravida in primele luni! :cry:
Astfel, la 27 ani ii aveam pe cei 3, intr-un apartament de bloc de 54m2. "Echipa romaneasca", cum ii numim noi. 8)
Asta pentru ca dupa 10 ani de incercari, sotia a hotarat ca nu avem cum supravietui, am vandut tot ce aveam si ne-am luat lumea in cap: Montreal, Canada.
Unde am luat totul de la capat:
Primul an nu am gasit de lucru, iar ultimii bani adusi de acasa au fost rezervati pentru primul an de scoala (privata) a baietilor. Intre timp, la cca un an, a sosit si al 4-lea. Locuiam intr-un apt, mult mai mare decat cel din Ro, dar cu 3 camere (6 + socrii o perioada), si cei mari la scoala (nu foarte scumpa totusi) privata (ca sa raspund la o eventuala intrebare - scolile de aici sunt foarte slabe, iar baietii au fost foarte buni in Ro).
Ne-a ajutat Cel de Sus si dupa 2-3 ani de cursuri si joburi subcalificate (sotia), salariu mic (eu), etc, cautand un apt.mai mare am ajuns la concluzia ca este mai convenabil sa ne "inhamam" la o casa. Dupa un an, a sosit cea mica, rasfatata casei, avand acum "echipa canadiana". 8)
Cei mari incep sa termine facultatile, cei mici incep scolile.
Printre alergaturile zilnice si treburile din jurul casei, de multe ori ne intrebam, eu cu sotia, ce am fi facut noi acum cand cei mari se urca in masini si pleaca cu zilele si noptile, daca nu i-am fi avut pe cei mici? Iar cand incercam sa ne raspundem ca probabil am fi mers si noi, ca altii, la restaurante sau la filme, in concedii in Mexic, bufnim in ras si ne apucam de alta treaba, caci ni se pare ceva prea fara sens :shock:
Nu ma intrebati cum am facut, caci nu stiu, nu am o explicatie. Dar cand studentul in computere ii aranjeaza celui mic un joc pe calculator, sau altul ii ia pe cei mici la masa la familia prietenei lui, noi ne simtim vinovati ca poate am fi putut mai mult si am evitat...

Ioan

PS. Am facut aceste confidente poate prea personale doar ca un exemplu, real de data asta, indemnat de antevorbitorul meu. :wink:

PS2. Jur ca nu am castigat niciodata la loterie, nu am avut nici mosteniri sau ajutoare decat ce ne-au putut da parintii nostri, pensionari. :) Da, in Canada am primit ajutor social o perioada, iar de un Craciun ni s-a dat un curcan intreg! :lol:


25 Apr 2006, 20:27
Profil WWW
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 14 Apr 2006, 09:07
Mesaje: 671
Locaţie: Bucuresti
Mesaj 
radukn
Citat:
Acum întrebarea pentru Ionuț: înțeleg că ți se pare poezie să ai mulți copii. Nu subscriu la ce spui, decât (foarte) parțial, dar am o întrebare - cum rezolvă un ortodox această problemă? Prezervativ? Anticoncepționale? Metoda calendarului? Abstinență? (Nu doresc să jignesc ci să aflu, din câte știi tu, cum se procedează.)


Daca este corect cu ortodoxia : abstinenta , in cazul in care actul sexual nu este pt.a face copii . Eu asa stiu .

Citat:
Încheiere 1: suntem prea mulți la oraș... nu ne-ar strica o imigrare spre țară.


Intr-o tara in care industriile comuniste se darama ..e cam utopic . Iar a face agricultura fara subventii ..cam greu .Citat:
Încheiere 2: m-am căsătorit în studenție; în ultimul meu an de facultate soția era cu burtica mare; nu am avut nici casă, nici loc de muncă; au venit toate în timp (precum și alți doi copii) și îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate câte a făcut pentru noi... am locuit mulți ani pe la rude; lucrăm în domeniul "bugetar", deci...; nici nu am primit moșteniri... așa că, nu spun poezii , locuința și jobul stabil nu sunt condiții imperioase pentru a porni cu elan la drum


Esti subiectiv . :D CAzul tau e unul plin de speranta pt.multi . Dar eu cunosc sute de cazuri ...de-a dreptul tragice . Ce faci Radu cu niste prieteni care au impreuna 12 milioane si jumate ii dau pe chirie si intertinere si au 2 copii ? Caz concret .[/quote]


25 Apr 2006, 20:36
Profil
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 101 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Următorul


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Realizat cu phpBB © phpBB Group.
Design Vjacheslav Trushkin.
Translation/Traducere: phpBB România