Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 86 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Următorul
Cât de cap al familiei e tatāl? 
Autor Mesaj
Administrator
Avatar utilizator

Membru din: 14 Mar 2006, 10:23
Mesaje: 1479
Locaţie: Cluj
Mesaj Cât de cap al familiei e tatăl?
La Cluj avem tot la două luni o întâlnire a familiilor. Ne-am întâlnit şi sâmbăta trecută, discutând despre diferenţele între bărbaţi şi femei. Discuţia a alunecat la un moment dat la tema: bărbatul, capul familiei. Au fost două puncte de vedere destul de opuse (nu spun care am susţinut-o ;))

1. Bărbatul este capul familiei, aceasta însemnând că în cazuri decizionale dificile, dacă după consultări (înde)lungi cu soţia, aşteptare, rugăciune ş.a. tot nu se ajunge la o opinie comună, se va face cum zice el, având încredere că Cristos îl inspiră, ca fiind capul familiei. (S-a discutat că chiar şi în familiile unde bărbatul este un pămpălău, capul trebuie respectat.)

2. Nu există neapărat un cap: soţii trebuie să găsească soluţia împreună şi nu există să nu ajungă la un consens în final. Bărbatul-cap este un concept învechit, singurul lui "primat" fiind cel liturgic. De aceea doar într-un sens exterior familiei (gen purtător de cuvânt) bărbatul are un primat, în interior existând însă o totală egalitate. Bărbatul-cap al familiei nu este un concept susţinut vreodată de Cristos, ci doar de Pavel care a făcut tot ce a putut el la vremea lui să împingă egalitatea în familie, dar a trebuit desigur să se încadreze cât de cât în mentalitatea timpului.

Deci? Mai există astăzi un cap al familiei? Este acesta întotdeauna bărbatul, sau depinde de la familie la familie? :-k

_________________
Imagine


29 Mar 2006, 10:05
Profil YIM WWW
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 17 Mar 2006, 08:16
Mesaje: 3230
Locaţie: Bucuresti
Mesaj Re: Cât de cap al familiei e tatăl?
radukn scrie:
1. Bărbatul este capul familiei, ..., se va face cum zice el, având încredere că Cristos îl inspiră, ca fiind capul familiei. (S-a discutat că chiar şi în familiile unde bărbatul este un pămpălău, capul trebuie respectat.)
de acord, mai putin cu formularea: Cristos il inspira pentru ca este capul familiei

radukn scrie:
2. Nu există neapărat un cap: soţii trebuie să găsească soluţia împreună şi nu există să nu ajungă la un consens în final.
din experienta va spun ca solutia poate fi doar cautata in comun, dar e gasita de unul dintre soti, sau apar doua solutii...
in momentul deciziei, conteaza fondul problemei, cel care va aplica solutia... amanunte din acestea care fac intelegerea in familie un spectacol - spectacolul poate fi frumos, sau nu (depinde de actori)

radukn scrie:
Deci? Mai există astăzi un cap al familiei? Este acesta întotdeauna bărbatul, sau depinde de la familie la familie? :-k
acolo unde exista un cap al familiei, acesta e barbatul
dar tot mai multe familii au renuntat, din motive practice, la conceptul de "cap al familiei" in mod absolut
pentru fiecare problema unul dintre parteneri isi asuma responsabilitatea -
sunt din ce in ce mai multe probleme de rezolvat, si nu le mai poate face un singur "cap"


29 Mar 2006, 13:52
Profil
Preot
Avatar utilizator

Membru din: 14 Mar 2006, 20:16
Mesaje: 3515
Mesaj 
Deciziile trebuie sa se ia impreuna, nu mai putem accepta conceptii antice ..


02 Apr 2006, 18:02
Profil YIM
Administrator
Avatar utilizator

Membru din: 14 Mar 2006, 10:23
Mesaje: 1479
Locaţie: Cluj
Mesaj 
Parinte, laconicitatea Dvs o fi avand motivele ei, dar eu nu o inteleg si nu ii vad roadele. Idei frante ce lasa spatiu de presupuneri... Din ultima Dvs postare de mai sus (ca altele, din alte discutii de pe acest forum) de exemplu eu nu inteleg esentialul: barbatul este sau nu capul familiei in opinia Dvs (a se vedea Pavel si altele)? sunt opiniile lui Pavel antice? atunci probabil si cele despre celibat? :wink:

Daca vad bine, nici o postare de mai sus nu spune ca deciziile nu ar trebui luate impreuna.

_________________
Imagine


02 Apr 2006, 18:28
Profil YIM WWW
Administrator
Avatar utilizator

Membru din: 14 Mar 2006, 10:23
Mesaje: 1479
Locaţie: Cluj
Mesaj 
Un articol destul de "pe temă", viziune ortodoxă:

"....dar bărbatul este mai egal decât femeia..."

_________________
Imagine


02 Apr 2006, 22:55
Profil YIM WWW
Membru Senior
Avatar utilizator

Membru din: 17 Mar 2006, 08:16
Mesaje: 3230
Locaţie: Bucuresti
Mesaj 
articolul recomandat in mesajul de mai sus prezinta foarte frumos un punct de vedere crestin asupra relatiei dintre soti (chiar daca autorul este ortodox, cele spuse se refera la spiritul crestin)
o observatie interesanta ar fi
Citat:
îi sunt cap sotiei mele prin faptul că îi sunt sprijin
- ma intreb cati barbati gandesc asa?

dar la intrebarea
Citat:
De ce există numai feminism si nu si "bărbătism"? Nu am auzit de vreun curent cu acest nume
raspunsul potrivit nu este tocmai
Citat:
Cred că nu există totusi o miscare "bărbătistă" tocmai pentru că bărbatii stiu să îsi impună drepturile si fără agitatie socială

daca barbatul nu face "agitatie sociala" este pentru ca ordinea sociala existenta este produsul organizarii masculine - femeile, pentru a schimba ceva, tind mai intai sa se impuna in societate, si apoi sa isi impuna regulile...
solutia insa nu este sa schimbam societatea pentru a schimba ceea ce nu este tocmai cum ar trebui sa fie in familiile noastre, ci sa schimbam atmosfera familiala - astfel, sunt oarecari sanse de a se schimba si societatea


03 Apr 2006, 07:11
Profil
Administrator
Avatar utilizator

Membru din: 14 Mar 2006, 10:23
Mesaje: 1479
Locaţie: Cluj
Mesaj Femeia sa se teama de barbat?
Femeia sa se teama de barbat?

Pr. Lucian Grigore
Paroh la Biserica Domneasca "Sfântul Gheorghe" Pitesti

Potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, circa 13% din totalul violentelor inregistrate in Romania au loc in familie, victimele fiind in primul rând femeile. Dintre actele de violenta familiala, aproape 40% din cazuri au loc in mediul rural, celelalte evenimente fiind inregistrate in mediul urban. Circa 30% dintre româncele cu vârste cuprinse intre 18 si 45 ani au fost agresate de sotii lor. Datele au la baza incidentele declarate, numarul cazurilor reale fiind intotdeauna mai mare decat al celor inregistrate de politie si de serviciile de sanatate.

Pornind de la aceste statistici ingrijoratoare, ne simtim responsabili, ca cetateni, sa cercetam cauzele violentei familiale si sa cautam vindecare pentru aceste rele. Ar fi de dorit o analiza amanuntita a fenomenului pentru a judeca faptele - pe buna dreptate - in contextul mutatiilor socio-educationale care motiveaza conflictele familiale. Exista insa voci care incrimineaza intrucâtva si Biserica pentru ca dintru inceput, chiar in momentul oficierii cununiei, sotii sunt siliti sa asculte un cuvânt ca acesta - "femeia sa se teama de barbat" - citat din Epistola catre Efeseni a Sfântului Apostol Pavel (Efes. 5, 33), fapt care ar da un avânt nepermis sotului in a-si impune cu violenta punctul de vedere in relatia de familie. Constienti de impactul unui astfel de cuvânt asupra destinului familiei crestine, unii dintre slujitorii care gasesc ca acest cuvânt ar fi prea dur pentru constiinta sotilor, lasa sa se auda in finalul Apostolului citit la slujba cununiei cuvântul "femeia sa respecte pe barbat", ceea ce nu concorda intocmai cu litera Scripturii (cu traducerea corecta).

Este oare posibil, prin aceasta, sa incurajeze Biserica violenta familiala? Nicidecum! Cei ce vor dori sa-si sporeasca atentia asupra textului integral citit din Sfânta Scriptura in vremea cununiei, vor observa ca autorul biblic, vorbind despre insotirea nuntii, face trimitere la analogia insotirii dintre Hristos si Biserica. Textul de la Efeseni cap. 5 indeamna pe barbat sa-si iubeasca sotia pâna la sacrificiul de sine, "asa dupa cum Hristos a iubit Biserica si S-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfinteasca". Ceea ce trebuie retinut dintru inceput este invitatia la ingaduinta pe care o face Sfântul Apostol Pavel sotilor, când zice: "supuneti-va unul altuia, intru frica lui Hristos". Este un indemn spre unire in duhul intelegerii si al acceptarii voii celuilalt, sub protectia atotcuprinzatoare a temerii de Dumnezeu, tocmai pentru ca "frica de Dumnezeu este inceputul intelepciunii" (Pilde 1, 7). "Fara frica de Dumnezeu - spune Sfântul Vasile cel Mare - nu poti deveni nici intelept, nici milostiv, nici bun cugetator, ea este cheia virtutilor. Frica de Dumnezeu intareste credinta, iar in momentele grele da sufletului putere sa reziste tuturor ispitelor". Iata de ce unirea intr-un gând si o lucrare a sotilor trebuie sa stea sub semnul temerii de Dumnezeu, o temere care da virtute, cupatare, buna rânduiala si ascultare de celalalt. Intre soti este de dorit sa nu fie niciodata dezbinare si impotrivire. "Temerea" este circumscrisa prezentei lui Dumnezeu in viata lor si in casa lor, de aceea apostolul, atunci când vorbeste despre unitatea dintre ei, adauga: "Taina aceasta mare este; iar eu zic in Hristos si in Biserica"(Efes. 5, 32).

In acest context trebuie inteles cuvântul despre "temere" amintit de Apostol si nu in acceptiunea incurajarii unui comportament violent ori a impunerii fortei brutale uzând de constrângere, intimidare si terorizare si culminând cu lovituri fizice: maltratare, brutalizare, bataie ori chiar cu lovituri cauzatoare de moarte. Sotia nu este si nici nu poate deveni victima fortei oarbe a sotului si nici instrumentul exercitiilor de violenta ale acestuia. Ea nu trebuie "sa se teama de" barbatul sau - pe care il iubeste si il pretuieste; tocmai fiindca il iubeste si il pretuieste, trebuie mai curând "sa se teama pentru el" ori "sa se ingrijoreze de el - sa se ingrijeasca de el", petrecând impreuna intristarile si bucuriile vietii.

Este potrivit a spune: "femeia sa se ingrijeasca de barbatul ei"! Totusi, celor care au dubii serioase in privinta interpretarii acestui text de la Efeseni, le recomandam textul diortosit de Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu Valeriu Anania, editia jubiliara a Bibliei tiparita la Bucuresti in anul 2001, in care aflam trimiteri catre explicatiile cuvenite acestei traduceri: "fiecare dintre voi sa-si iubeasca femeia ca pe sine insusi, iar femeia spre barbatul ei sa se-nfioare". Amin!

sursa: ortodoxa


06 Apr 2006, 18:09
Profil YIM WWW
Preot
Avatar utilizator

Membru din: 14 Mar 2006, 20:16
Mesaje: 3515
Mesaj 
Nu cred ca astazi o viziune stricta antica despre barbat ca si "Cap al familiei" mai poate fi propusa.Toate deciziile se iau prin comun acord si nu prin "dictatul" sotului.


07 Apr 2006, 14:32
Profil YIM
Administrator
Avatar utilizator

Membru din: 14 Mar 2006, 10:23
Mesaje: 1479
Locaţie: Cluj
Mesaj 
PadreCory scrie:
Nu cred ca astazi o viziune stricta antica despre barbat ca si "Cap al familiei" mai poate fi propusa.Toate deciziile se iau prin comun acord si nu prin "dictatul" sotului.


Hmmm... dacă şi unii preoţi gândesc aşa, atunci... de ce m-aş mira de unele familii. Doamne apără. Şi păzeşte. Şi luminează.

_________________
Imagine


07 Apr 2006, 16:16
Profil YIM WWW
Administrator
Avatar utilizator

Membru din: 14 Mar 2006, 17:29
Mesaje: 115
Locaţie: Lugoj
Mesaj 
Chiar daca azi noi spunem ca femeia este egala cu barbatul in drepturi, intr-adevar asa este, insa ca si in Biserica, si in familie este nevoie de un Cap. Nu un Cap care sa fie dictator, ci un Cap care sa preia si sa mentina acel echilibru al familiei, si care sa tina piept la greutatile ce pot veni peste familie. Si barbatul prin natura sa este chemat in a o face mai bine, in general si de regula decat femeia, pentru ca barbatul este prin natura sa o fire mai puternica, un scut pentru familie. In multe familii unde nu este un Cap-masculin chiar daca treaba merge, lipsa acestuia se simte cu desavarsire ... am vorbit la nivel teoretic desigur, dar sa speram ca cineva cu experienta traita ne va putea relata mai multe ...

_________________
-Raimi-
www.raimondo.wordpress.com
www.fotoraimi.blogspot.com
www.tgcl.cnet.ro


07 Apr 2006, 17:49
Profil YIM WWW
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 86 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Următorul


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Realizat cu phpBB © phpBB Group.
Design Vjacheslav Trushkin.
Translation/Traducere: phpBB România